• Gemakkelijk retour
  • Gratis verzonden vanaf € 50,-
  • Persoonlijke service
  • Snelle levering
  • Scherpe prijzen
  • Veel producten uit voorraad leverbaar

Windsurf masten kopen

1-43 van 43
| Producten per pagina: 12 | 24 | 48
1-43 van 43
| Producten per pagina: 12 | 24 | 48

Windsurf mast

Een windsurf mast is een van de belangrijkste onderdelen van je windsurf set. Je kan de mast vergelijken met de motor van een auto. Hieronder vertellen we je meer over de functie van de mast, de verschillende mast soorten, carbon percentages en welke zeilen bij welke masten horen.

Mast functie

Een mast zorgt ervoor dat het zeil in profiel blijft tijdens het windsurfen. Tijdens het windsurfen buigt de mast veel zijwaarts. Wanneer je dit doet zal het het zeil meebuigen en weer ontspannen. Hierdoor krijgt het zeil profiel. De mastbuiging bepaalt dus heel erg waar er veel profiel in het zeil komt en waar dat minder is. Ook bepaalt het waar er druk opgebouwd wordt en waar het zeil tijdens een vlaag heen gaat. Hierdoor worden zeilen en masten altijd gemaakt met een vooraf bekende buigingscurve. Dus let goed op wanneer je een mast koopt dat deze goed bij je zeil past.

Windsurf mast kopen?

Wanneer je een windsurf mast gaat aanschaffen zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Je moet rekening houden met het soort mast, carbon percentage en de buigingscurve van de meest. Hieronder vertellen we hier meer over.

Mast soort

Er zijn twee verschillende soorten windsurf masten. Je hebt de SDM mast ook wel Standard Diameter Mast. Dit is een standaard mast die aan de onderkant breder is dan aan de top. Naast de SDM mast heb je ook de RDM mast die ook wel Reduced Diameter mast heet.  Deze masten zijn over het algemeen kleiner van formaat maar hebben als voordeel dat ze een verdikte binnenwand hebben. Hierdoor zijn ze een stuk sterker dan de orginele SDM masten. Hieronder leggen we de voordelen en nadelen uit van de verschillende soorten masten.

Voordelen en nadelen SDM

SDM masten worden het meest gebruikt voor slalom, race en freeride windsurfen. Met een SDM mast is het mogelijk om een groot zeil te gebruiken. Hieronder vertellen we kort over de voor- en nadelen van een SDM mast.

Voordelen en nadelen SDM mast

Hieronder noemen we de voordelen van SDM windsurf mast ten opzichte van een RDM mast.

  • Het gewicht van een SDM mast is lichter dan een RDM mast.
  • Een SDM masten bieden de beste performance voor freeride, slalom en race zeilen.

Hieronder noemen we nadelen van een SDM windsurf mast ten opzichte van een rdm mast.

  • De verdikte binnenwand van een RDM mast zorgt ervoor dat de mast sterker is dan een SDM mast.
  • De zeillaten roteren moeilijker om een SDM mast dan om een RDM mast.

Voordelen en nadelen RDM mast

RDM masten worden het meest gebruikt voor wave, freestyle en freeride windsurfen. Een RDM windsurfmast kan de harde klappen opvangen die vrijkomen tijdens het freestyle en wave windsurfen. Hieronder vertellen we je meer over de voor en nadelen van een RDM mast.

Hieronder staan de voordelen van een RDM windsurf mast ten opzichte van een SDM windsurf mast.

  • De masten hebben een verdikte binnenwand en kunnen hierdoor hardere klappen opvangen dan een SDM mast.
  • De zeillaten roteren makkelijker om een RDM mast heen dan een SDM mast

Hieronder staan de nadelen van een RDM windsurfmast ten opzichte van een SDM windsurf mast.

  • Een RDM mast heeft een iets zwaarder gewicht dan en SDM mast.
  • Om een RDM mast te gebruiken heb je een andere mastvoet nodig.

Carbon percentage mast

Een ander belangrijk onderdeel waar je rekening mee moet houden wanneer je een mast koopt is het carbon percentage. Over het algemeen geld hoe meer carbon er in de mast zit hoe sneller het zeil is. Door het carbon in je mast zal het zeil ook lichter, directer en reactiever aanvoelen. Hierdoor zullen vlagen beter omgezet worden in snelheid. Daarnaast zal het zeil ook stabieler aanvoelen. Een carbon mast zorgt ervoor dat het zeil sneller in zijn oorspronkelijke terug komt na een buiging. Dus hoe hoger het percentage in de mast hoe sneller het zeil is.

Vroeger waren de carbon masten redelijk breuk gevoelig. Dit is niet meer het geval. De masten zijn doorontwikkeld en kunnen tegen een stootje. De carbonpercentages van masten ligt tussen de 20% en 100%. Hoe meer carbon hoe duurder de mast is.

Een hoog carbon percentage is vooral van belang wanneer je aan race – of slalom windsurfen doet. In deze disciplines wil je een optimale performance van je zeil.

Buigingscurve mast

Als laatste wat belangrijk is om rekening mee te houden wanneer je een windsurf mast aanschaft is de buigingscurve. Er bestaan drie soorten buigingscurves. Hieronder lichten we ze alle drie toe.

Wat is een constant curve mast? Bij deze masten buigt de mast over de gehele lengte gelijk.

Wat is een flextop mast? Bij deze masten is in het bovenste gedeelte meer buiging dan in het onderste gedeelte van de mast.

Wat is een hard top mast? Bij deze masten is de bovenkant van de mast stijver dan de onderkant.

Let op bij het aanschaffen van een mast dat niet elke mast bij elk zeil past. Dus bekijk goed de buigingscurve van een mast en of dit bij het zeil past. Hier voorkom je miskopen mee.

Lengte masten

Afhankelijk van de grote van je zeil kies je de lengte van je mast. Hieronder hebben we overzicht van de verschillende mast lengtes in ons assortiment.

Merken masten

Daarnaast hebben we een ruim assortiment aan verschillende merken masten. Voor elke prijscategorie hebben we een mast die hierbij past. We verkopen masten voor gevorderde maar ook voor beginners. Hieronder een overzicht van de verschillende masten.

Advies masten

Wil je advies over windsurf masten? We hebben al meer dan 36 jaar ervaring met windsurfen en kunnen al je vragen over de masten beantwoorden. Stel je vraag via de whatsapp button in onze online windsurf webshop. Of kom langs in onze windsurf winkel in Brabant Willemstad.